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ED/2012/6 Sale or Contribution of Assets between an Investor and its 

Associate or Joint Venture - Proposed amendments to IFRS 10 and IAS 28 

Grant Thornton International Ltd is pleased to comment on the International Accounting 
Standards Board's (the Board) Exposure Draft 2012/6 Sale or Contribution of Assets 
between an Investor and its Associate or Joint Venture - Proposed amendments to IFRS 10 
and IAS 28 (the ED).  We have considered the ED, as well as the accompanying draft Basis 
for Conclusions. 

We agree with the proposed approach, which is a pragmatic solution to a well-known conflict 
between IFRS 10 and IAS 28.  

Our responses to the questions in the ED's Invitation to Comment are set out in the 
Appendix. 

**************************** 

If you have any questions on our response, or wish us to amplify our comments, please 
contact our Executive Director of International Financial Reporting, Andrew Watchman 
(andrew.watchman@uk.gt.com or telephone + 44 207 391 9510). 

Yours sincerely, 

 

Kenneth C Sharp 
Global Leader - Assurance Services 
Grant Thornton International Ltd 

Grant Thornton International Ltd 

Grant Thornton House 

22 Melton Street 

London NW1 2EP 
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Responses to Invitation to Comment questions 

 

Question 1: proposed amendment to IFRS 10 

The IASB proposes to amend IFRS 10 so that the gain or loss resulting from the sale 
or contribution of a subsidiary that does not constitute a business, as defined in IFRS 
3, between an investor and its associate or joint venture is recognised only to the 
extent of the unrelated investors’ interests in the associate or joint venture.  The 
consequence is that a full gain or loss is recognised on the loss of control of a 
subsidiary that constitutes a business, as defined in IFRS 3, including cases in which 
the investor retains joint control of, or significant influence over, the investee. 

Do you agree with the amendment proposed?  Why or why not? If not, what 
alternative do you propose? 

We agree.  The proposed amendment is a pragmatic solution to this well-known conflict 
between IFRS 10 and IAS 28.   

Notwithstanding this support, we note that proposed solution is conceptually challenged.  
The issue addressed (along with several others) stems at least in part from the lack of clarity 
as to the conceptual basis for the equity method - ie whether the equity method is primarily a 
‘one-line consolidation’ or simply a method of re-measuring a single investment.  The 
proposal would also create an exception from IFRS 10’s normal requirements for loss of 
control of a subsidiary for which there is also little or no conceptual basis.  A broader review 
of the equity method is therefore called for and we are pleased to note that this has been 
identified as a priority research project in the Board’s Feedback Statement on its 2011 Agenda 
Consultation.          

As a drafting matter, we do not think the requirement to eliminate part of the gain or loss on 
sale or contribution of a non-business subsidiary should apply to an investor that is a venture 
capital organisation, mutual fund, unit trust or similar entity (but not an investment entity) 
and measures investments in associates and joint ventures at fair value applies in accordance 
with paragraph 18 of IAS 28.  If the Board agrees, the wording of new proposed paragraph 
B99A of IFRS 10 should be amended accordingly.      

Question 2: proposed amendment to IAS 28 (2011) 

The IASB proposes to amend IAS 28 (2011) so that: 

(a) the current requirements for the partial gain or loss recognition for transactions 
between an investor and its associate or joint venture only apply to the gain or loss 
resulting from the sale or contribution of assets that do not constitute a business, 
as defined in IFRS 3; and  

(b) the gain or loss resulting from the sale or contribution of assets that constitute a 
business, as defined in IFRS 3, between an investor and its associate or joint 
venture is recognised in full. 

Do you agree with the amendment proposed? Why or why not? If not, what 
alternative do you propose?   

We agree, for the reasons given in our response to Question 1. 
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Question 3: transition requirements 

The IASB proposes to apply the proposed amendments to IFRS 10 and IAS 28 (2011) 
prospectively to sales or contributions occurring in annual periods beginning on or 
after the date that the proposed amendments would become effective. 

Do you agree with the proposed transition requirements? Why or why not? If not, 
what alternative do you propose? 

We agree, for the reasons given in BC9.    


