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Grant Thornton International Ltd is pleased to comment on the International Accounting 
Standards Board's (the Board) Exposure Draft of Transition Guidance – Proposed amendments to 
IFRS 10 (the ED).  We have considered the ED, as well as the accompanying draft Basis for 
Conclusions. 

We welcome the IASB’s decision to clarify the transition guidance in IFRS 10 and to address 
this issue separately rather than through an annual improvement. 

We support the proposed amendments as they provide greater clarity and so should enhance 
consistent application of the transition requirements of IFRS 10.  

Our detailed responses to the questions in the ED are set out in the Appendix to this letter, 
together with some additional related comments on matters not directly addressed in the ED. 

 

**************************** 

If you have any questions on our response, or wish us to amplify our comments, please 
contact our Executive Director of International Financial Reporting, Andrew Watchman 
(andrew.watchman@uk.gt.com or telephone + 44 207 391 9510). 

Yours sincerely, 

 

 

Kenneth C Sharp 
Global Leader - Assurance Services 
Grant Thornton International Ltd 
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Invitation to comment questions 

Question 1: 
The Board proposes to clarify the ‘date of initial application’ in IFRS 10.  The date of initial 
application for IFRS 10 would be ‘the beginning of the annual reporting period in which IFRS 10 is 
applied for the first time’.  The Board also propos es to make editorial amendments to paragraphs 
C4 and C5 of IFRS 10 to clarify how an investor sha ll adjust comparative period(s) retrospectively 
if the consolidation conclusion reached at the date  of initial application is different under 
IAS 27/SIC-12 and IFRS 10. 
 
Do you agree with the amendments proposed?  Why or why not?  If not, what alternative do you 
propose? 

We agree with the proposed amendments as they provide greater clarity and so will promote 
greater consistency in the accounting for transactions on the initial application of the 
Standard. 

We also agree with the suggestion of the IFRS Interpretations Committee (IFRIC Update 
September 2011) that the IASB should consider adding a definition of the 'date of initial 
application' to the Glossary of Terms.  This will help to add clarity and consistency to the use 
of the term in future pronouncements. 

Question 2: 
The Board proposes to amend paragraph C3 of IFRS 10  to clarify that an entity is not required to 
make adjustments to the previous accounting for its  involvement with entities if the consolidation 
conclusion reached at the date of initial applicati on is the same under IAS 27/SIC-12 and IFRS 10.  
As a result, the Board confirms that relief from re trospective application of IFRS 10 would apply to 
an investor’s interests in investees that were disp osed of during a comparative period such that 
consolidation would not occur under either IAS 27/S IC-12 or IFRS 10 at the date of initial 
application. 
 
Do you agree with the amendments proposed?  Why or why not?  If not, what alternative do you 
propose? 

We agree.  This clarification provides a pragmatic approach to transition and is consistent 
with the transitional relief provided by paragraphs C4 and C5 (as clarified by the amendments 
considered above).  An entity may not be able to obtain information from an investee that it 
no longer controls and so we believe that the cost of retrospective application of IFRS 10 in 
this circumstance is likely to outweigh the benefits to users.  

Other comments 

Retrospective application of IFRS 3 – which version? 
If, at the date of initial application, an investor is required to consolidate an investee that was 
not consolidated in accordance with IAS 27 and SIC-12, then the investor applies acquisition 
accounting in accordance with IFRS 3 from the date it obtained control according to the new 
criteria (IFRS 10 paragraph C4).  If control was obtained was several years ago, it raises the 
question as to which version of IFRS 3 is applied for the initial acquisition accounting.   

Our preference is that the entity should apply the version that is current at the end of the 
reporting period in which IFRS 10 is first applied, as previously agreed by the Board (IASB 
Update May 2010).  However, this is not explicitly stated in the Standard and could lead to 
inconsistency in practice.  We believe that IFRS 10 would benefit from an explicit statement 
that the current version of IFRS 3 is to be used. 
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IFRS 10 paragraph C6 
When an entity applies IFRS 10 for the first time, paragraph C3 provides a pragmatic 
exemption from retrospective application where an investor's consolidation decision is 
unchanged.  When this optional exemption is not taken, we believe that IFRS 10 
paragraph C6 is designed appropriately to retain the prospective application of the revisions 
to IAS 27 published in 2008 relating to profit or loss attribution, changes in ownership 
interest with no change in control, and accounting for loss of control.   

However, we are not clear on how paragraph C6 interacts with paragraphs C4 and C5 when 
the consolidation decision changes on adoption of IFRS 10.  If, using the criteria in IFRS 10, 
control was obtained or lost several years ago, IFRS 10 is applied retrospectively.  In such 
circumstances, paragraph C6 seems to require that the investor applies the 'old' version of 
IAS 27 before the 2008 version became effective, then applies IFRS 10 (incorporating the 
revised IAS 27 requirements) after that date. 

Consistent with our comment regarding IFRS 3 above, we believe that IFRS 10 would benefit 
from an explicit statement that the requirements of IFRS 10 (previously contained in the 
revised IAS 27) should be applied in conjunction with either C4 or C5 for any change of 
consolidation decision.  Paragraph C6 should, we believe, act as a stand-alone paragraph for 
situations where the consolidation decision is unchanged but an entity nevertheless chooses 
not to apply paragraph C3. 

 

Interaction of IFRS 10 transition and IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting 
Estimates and Errors  
IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors paragraph 28(f) requires an 
entity to disclose, to the extent practicable, the amount of any adjustments required on the 
initial application of an IFRS for the current and each prior period presented. 

When an investor's consolidation decision changes on the initial application of IFRS 10 such 
that it no longer consolidates an investee that was previously consolidated in accordance with 
IAS 27, the adjustments to the prior period are likely to be readily identifiable.  However, in 
order to provide the disclosure required by IAS 8.28(f) for the current period, it seems the 
investor would need to continue to prepare information that shows the effect of 
consolidating its investee throughout the current period.  It would be difficult to argue that 
this is impracticable, given that it was done in previous years, but it could nonetheless be 
burdensome.  

If our understanding of the requirements of IAS 8 is correct, we believe the Board should 
consider whether additional transitional relief is appropriate in this respect. 


