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ED/2012/3 Clarification of Acceptable Methods of Depreciation and 

Amortisation - Proposed amendments to IAS 16 and IAS 38  

Grant Thornton International Ltd is pleased to comment on the International Accounting 
Standards Board's (the Board) Exposure Draft Clarification of Acceptable Methods of 
Depreciation and Amortisation - Proposed amendments to IAS 16 and IAS 38 (the ED).              
We have considered the ED, as well as the accompanying draft Basis for Conclusions. 

We support clarification in these areas.  We also agree with the proposal to prohibit the use 
of depreciation or amortisation methods that are based on actual revenue generated.  
However, we suggest that the final amendments should acknowledge that for some assets the 
expected future pattern of revenue generation can serve as a valid proxy for the expected 
consumption of economic benefits. 

Our responses to the questions in the ED's Invitation to Comment are set out in the 
Appendix. 

**************************** 

If you have any questions on our response, or wish us to amplify our comments, please 
contact our Executive Director of International Financial Reporting, Andrew Watchman 
(andrew.watchman@uk.gt.com or telephone + 44 207 391 9510). 

Yours sincerely, 

 

Kenneth C Sharp 
Global Leader - Assurance Services 
Grant Thornton International Ltd 

Grant Thornton International Ltd 

Grant Thornton House 

22 Melton Street 

London NW1 2EP 
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Responses to Invitation to Comment questions 

 

Question 1 - the IASB proposes to amend IAS 16 Property, Plant and Equipment and 
IAS 38 Intangible Assets to prohibit a depreciation or amortisation method that uses 
revenue generated from an activity that includes the use of an asset. This is because it 
reflects a pattern of future economic benefits being generated from the asset, rather 
than reflecting the expected pattern of consumption of the future economic benefits 
embodied in the asset.  Do you agree? Why or why not? 

We agree that a depreciation or amortisation method based on actual revenue generated 
(presumably as a proportion of expected lifetime revenue) is inappropriate.  This is because   
revenues are a measure of the results of using an asset (usually along with other assets, people 
and processes) rather than a measure of the economic benefits embodied within the asset.  
For example, a method based on actual revenues earned would result in zero 
depreciation/amortisation during periods in when an entity uses an intangible asset for 
defensive purposes rather than for revenue generation.      

That said, we note that the concept of the economic benefits embodied within an asset is not 
precise or well-elaborated in IFRSs.  For those assets with a reasonably objective and 
determinable revenue potential which is consumed through usage, estimated future 
reductions in that potential would seem to be a valid proxy for usage (and, therefore, for the  
consumption of economic benefits).  Accordingly, we think that for some assets the expected 
future pattern of revenue generation can serve as a valid proxy for the expected consumption 
of economic benefits embodied within an asset.  This seems to be acknowledged in 
discussion in paragraphs BC3 – BC6 of the ED.   

BC3 asserts that the limited circumstance when revenue could be used is when the use of a 
revenue-based method gives the same result as the use of a units of production method.  This 
may be so, but we note that the units of production method is not defined in IFRS and is 
normally used only for tangible assets that have a finite capacity and produce homogeneous 
outputs.  An intangible asset such as acquired film rights does not fit this description.   

We would therefore prefer that the main body of the amendments acknowledges the use of 
expected revenue as a proxy, and outlines the situations in which such an approach might be 
appropriate.   

Question 2 - do you have any other comments on the proposals? 

New paragraphs 62A of IAS 16 and 98A of IAS 38 mention that paragraphs 60 of IAS 16 
and 97 of IAS 38 establish the consumption of the benefits that were inherent in the asset (or 
intangible asset) when it was acquired as the principle for depreciation.  However, paragraphs 
60 of IAS 16 and 97 of IAS 38 do not make reference to “when the asset was acquired”.  The 
depreciation method should not only reflect the expected pattern of consumption of the 
future economic benefits on acquisition but should also constantly be re-examined. 
Therefore, we suggest removing the following words in paragraphs 62A of IAS 16 and 98A 
of IAS 38: “...establishes consumption of the benefits that were inherent in the asset when it 
was acquired as the principle of depreciation.”.   
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New paragraphs 62B of IAS 16 and 98B of IAS 38 explain that an expected future reduction 
in the unit selling price of the product or service output of an asset could indicate technical or 
commercial obsolescence and could therefore be relevant to the application of the 
diminishing balance method.  We agree with the basic statement, but suggest that its purpose 
and effect should be clarified.   

The new text expands on paragraphs 56 of IAS 16 and 90 of IAS 38 on estimating useful life.  
This guidance therefore seems relevant to any method of depreciation or amortisation, and 
also to revising the useful life, estimating and revising residual values and to assessing 
impairment.   

If the Board considers that an expected future reduction in unit selling price of the product or 
service output has a specific impact on the application of the diminishing balance method 
(for example in selecting the percentage rate to be used over the life of the asset or in specific 
periods) we suggest this should be stated more explicitly.   

Lastly, new paragraph 98A of IAS 38 should include the following underlined words in order 
to be consistent with paragraph 62A of IAS 16:  

“A method that uses revenue generated from an activity that includes the use of an intangible 
asset is not an appropriate amortisation method for that intangible asset, because it reflects a 
pattern of the future economic benefits being generated from the intangible asset, rather than 
a pattern of consumption of the future economic benefits embodied in the intangible asset.” 

 


