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Exposure Draft ED/2012/1 - Annual Improvements to IFRSs 2010-2012 Cycle 

Grant Thornton International Ltd is pleased to comment on the International Accounting 
Standards Board's (the Board) Exposure Draft ED/2012/1 Annual Improvements to IFRSs 
2010-2012 Cycle (the ED).  We have considered the ED, as well as the accompanying draft 
Basis for Conclusions. 

We largely agree with the substance of all the proposed amendments.  We also consider that 
they are all appropriate matters to be addressed in the annual improvements process.  

We do however have detailed comments on several of the proposals, set out in the Appendix 
to this letter. 

**************************** 

If you have any questions on our response, or wish us to amplify our comments, please 
contact our Executive Director of International Financial Reporting, Andrew Watchman 
(andrew.watchman@uk.gt.com or telephone + 44 207 391 9510). 

Yours sincerely, 

 

 

Kenneth C Sharp 
Global Leader - Assurance Services 
Grant Thornton International Ltd 

Grant Thornton International Ltd 
Grant Thornton House 
22 Melton Street 
London NW1 2EP 
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Comments on specific proposals 

 
For each amendment proposed in the ED, we have considered the following questions: 

Question 1 - do you agree with the Board's proposal to amend the IFRS as described 

in the exposure draft? If not, why and what alternative do you propose?  

Question 2 - do you agree with the proposed transition provisions and effective date 

for the issue as described in the exposure draft? If not, why and what alternative do 

you propose?   

For both questions, we agree without comment for the following proposed amendments:  

IFRS  Subject of amendment 

IFRS 8 Operating Segments Aggregation of operating segments 

Reconciliation of the total of the reportable 
segments’ assets to the entity’s assets 

IAS 12 Income Taxes Recognition of deferred tax assets for 
unrealised losses  

IAS 36 Impairment of Assets Harmonisation of disclosures for value in use 
and fair value less costs of disposal 

 

We have the following comments and suggestions on the other proposed amendments: 

IFRS 2 Share-based Payment 

Issue 1: Definition of vesting condition 

We agree the revised definitions should improve clarity.  We suggest that clarity could be 
improved further by defining „non-vesting condition‟.  

We have a minor concern in relation to the impact of the proposed definition of performance 
conditions on group share-based payment schemes.  As drafted, the proposed definition 
captures performance targets based on the entity‟s own operations (or activities) or the price 
or value of its equity instruments [emphasis added].   

A group entity may receive goods or services pursuant to a share-based payment scheme: 

 that is settled by its parent or another group entity; and 

 with conditions linked to the performance of that other group entity.   

When the entity receiving the services accounts for such a scheme (which would be equity-
settled on the basis of paragraph 43A of IFRS 2) we suggest it is unclear whether this 
condition would be a performance condition or a non-vesting condition.  This matter could 
be clarified by adding „or another group entity‟ to the proposed definition as appropriate. 

We would also note that IFRS 2‟s references to different types of „condition‟ remain 
convoluted.  They would benefit from a broader review and possible simplification in due 
course. 
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IFRS 3 Business Combinations  

Issue 2: Accounting for contingent consideration in a business combination 

We support clarification of this area subject to the following comments.  

A contingent consideration contract could meet the definition of a derivative financial 
instrument, or include an embedded derivative.  In this situation the proposed requirement to 
present changes in fair value in the same way as for non-derivative liabilities designated as at 
fair value through profit or loss (FVTPL) in accordance with IFRS 9 Financial Instruments 
(IFRS 9) would be inconsistent with the treatment of other derivatives.  IFRS 9 requires 
derivatives to be accounted for as at FVTPL and does not permit or require the portion of 
the fair value gain or loss attributable to changes in own credit risk to be presented in other 
comprehensive income (OCI).   

The extent of this issue depends on the extent to which these contracts are considered to be 
(or include) derivatives.  This can be a complex matter and may require judgment in some 
arrangements. 

That aside, we suggest that it would in any case be simpler to require that contingent 
consideration is measured at FVTPL.  Although we support the Board‟s amendments to 
IFRS 9 that require presentation of changes in the fair value attributable to own credit risk of 
designated financial liabilities in OCI, we note that contingent consideration contracts often 
have features such as variable cash flows that may increase the complexity of separating the 
own credit risk portion.     

While addressing the matter at hand, we suggest the Board could usefully consider tightening 
the wording in paragraph 40 of IFRS 3.  This states: "The acquirer shall classify as an asset a 
right to the return of previously transferred consideration if specified conditions are met."  
This could be read in two ways.  The phrase "...if specified conditions are met" is intended to 
define a contingent consideration asset.  However it could also be read as requiring 
conditions to be met in order for such contingent consideration to be recognised as an asset. 

 

IFRS 13 Fair Value Measurement 

Issue 5: Short-term receivables and payables  

We welcome clarification of this matter.  However, if the Board did not intend to change 
practice in this area we believe it would be preferable to reinstate the previous text of B5.4.12 
of IFRS 9 (and AG79 of IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement). 

Our main reasons for this preference are that:  

 we consider that the deletion of the practical expedient permitting non-discounting of 
certain short-term receivables and payables went beyond the purported scope of IFRS 13 

 the Basis for Conclusions is non-authoritative and is not endorsed in many countries 
around the world;  

 the deletion of an unambiguous practical expedient creates uncertainty as to whether 
non-discounting would be an immaterial „error‟ in audit terms (and therefore needs to be 
quantified, tracked and included in summaries of unadjusted differences or equivalent 
audit documentation). 
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IAS 1 Presentation of Financial Statements  

Issue 6: Current/non-current classification of liabilities  

We agree with the proposed clarification. 

The Board proposes that the amendment to IAS 1 is applied prospectively for annual periods 
beginning on or after 1 January 2014 “given the potential impact of the change and given that 
the proposed clarification may cause entities to choose to renegotiate some loans”.   We are 
not convinced that prospective application is necessary or appropriate based purely on  
financial reporting considerations.  We feel this approach would not provide the most useful 
information on trends in an entity‟s liquidity position.      

That said, we do acknowledge that retrospective application could create practical and 
commercial difficulties, including retrospective non-compliance with loan covenants.  We 
suggest the Board should reconsider whether these concerns are sufficiently serious and 
widespread to justify prospective application on the basis of its outreach (including preparers‟ 
responses to the ED).   

 

IAS 7 Statement of Cash Flows  

Issue 7: Interest paid that is capitalized 

We do not object to the proposed clarification.     

However, in March 2012 the IFRIC indicated its view that the primary principle to determine 
classification of cash flows in IAS 7 is that “cash flows should be classified in accordance 
with the nature of the activity in a manner that is most appropriate to the business of the 
entity in accordance with the definitions of operating, investing and financing activities in 
paragraph 6 of IAS 7."  We understand that IFRIC has also recommended that the Board 
should clarify the primary principle behind the classification of cash flows. 

This proposed amendment seems to be based on the alternative classification principle that 
"...cash flows in IAS 7 should be classified consistently with the classification of the related or 
underlying item in the statement of financial position."  The rationale for taking this approach 
is not explained in the [draft] Basis for Conclusions.  It remains possible that the IFRIC‟s  
broader efforts to improve consistency in the application of IAS 7‟s classification 
requirements will supersede the ED‟s proposed clarification on this specific issue.   

 

IAS 16 Property, Plant and Equipment and IAS 38 Intangible Assets 

Issue 9: Revaluation method – proportionate restatement of accumulated 

depreciation  

We agree with the substance of the proposed clarification.  

We suggest, in amending paragraphs 35(a) of IAS 16 and 80(a) of IAS 38, it would be 
preferable to more fully reflect the rationale in the proposed Basis for Conclusions.  BC3 and 
BC6 to IAS 16 refer to two situations in which the restatement of accumulated depreciation 
may not be proportionate. These are firstly when there has a been a revision to an asset‟s 
residual value, useful life or depreciation method, and secondly when the gross and net 
revalued amounts reflect observable market data.  We suggest that the amendments to 
paragraphs 35(a) of IAS 16 and 80(a) of IAS 38 should refer to both of these situations.  
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In the same paragraphs we also suggest changing “observable market data” to “its fair value”.  
This is on the grounds that the key factor is whether the entity obtains fair value estimates on 
a gross and net basis, not whether the estimates are based on observable inputs. 

We also suggest the Board considers adding definitions of the terms “gross carrying amount” 
and “net carrying amount” in both IAS 16 and IAS 38.  At present, IAS 16 and IAS 38 
include a definition of “carrying amount” but do not define these terms. 

 

IAS 24 Related Party Disclosures  

Issue 10: Key management personnel 

The proposed paragraph 17A of IAS 24 specifies that, when an entity hires key management 
personnel services from another entity, the requirements of paragraph 17 to disclose the 
components of compensation by individual does not apply to the management entity‟s own 
employees or directors.   

We agree that there are circumstances in which this exemption is necessary or appropriate.  
This would be the case, for example, when: 

 the reporting entity uses a management entity that also provides services to other 
substantive client entities not related to the reporting entity; and 

 the management entity utilises its personnel across various clients.   

However, in other cases the use of a management entity may lack substance (at least in the 
context of related party disclosures).  For example, a single individual providing key 
management services to an entity might choose to contract through a management entity, 
rather than in person, for tax or other reasons.  Also, the proposed paragraph 17A could be 
used to structure arrangements in order to avoid providing the detailed disclosures required 
by paragraph 17 of IAS 24.   

We therefore suggest that the proposed exemption should be available only in particular 
circumstances along the lines: 

 obtaining the information required by paragraph 17 is impractical; or  

 there is no reliable basis to attribute the total compensation paid to the management 
entity to the individuals that actually provide the related key management services. 

 
 


