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ED/2013/4 Defined Benefit Plans: Employee Contributions - Proposed 

amendments to IAS 19 

Grant Thornton International Ltd is pleased to comment on the International Accounting 
Standards Board's (the Board) Exposure Draft ED/2013/4 Defined Benefit Plans: Employee 
Contributions - Proposed amendments to IAS 19 (the ED).  We have considered the ED, as well as 
the accompanying draft Basis for Conclusions. 

We support the proposed practical expedient for accounting for certain contributions from 
employees or third parties.  This amendment should alleviate the need for complex 
calculations, and disruption to established practices, in relation to straightforward employee 
contributions to defined benefit plans.    

Our responses to the questions in the ED's Invitation to Comment are set out in the 
Appendix. 

**************************** 

If you have any questions on our response, or wish us to amplify our comments, please 
contact our Executive Director of International Financial Reporting, Andrew Watchman 
(andrew.watchman@gti.gt.com or telephone + 44 207 391 9510). 

Yours sincerely, 

 

 

Kenneth C Sharp 
Global Leader - Assurance Services 
Grant Thornton International Ltd 

Grant Thornton International Ltd 
Grant Thornton House 
22 Melton Street 
London NW1 2EP 
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Responses to Invitation to Comment questions 

 

Question 1: reduction in service cost 

The IASB proposes to amend IAS 19 to specify that contributions from employees or 
third parties set out in the formal terms of a defined benefit plan may be recognised 
as a reduction in the service cost in the same period in which they are payable if, and 
only if, they are linked solely to the employee’s service rendered in that period.  An 
example would be contributions that are a fixed percentage of an employee’s salary, 
so the percentage of the employee’s salary does not depend on the employee’s 
number of years of service to the employer.  Do you agree?  Why or why not? 

We agree, for the following reasons:   

 as noted in the ED’s Basis for Conclusions, attributing contributions from 
employees or third parties to periods of service as a negative benefit involves 
complex calculations   

 our understanding is that, in applying the pre-2011 version of IAS 19, predominant 
practice was to recognise such contributions as a reduction of service cost for the 
period on a cash or accruals basis.  We are not aware that this practice was viewed as 
flawed or problematic for users or preparers 

 it is not apparent that, in making the 2011 amendments to IAS 19, the Board 
intended to significantly change established practice in this area.                    

Question 2: attribution of negative benefit 

The IASB also proposes to address an inconsistency in the requirements that relate to 
how contributions from employees or third parties should be attributed when they are 
not recognised as a reduction in the service cost in the same period in which they are 
payable.  The IASB proposes to specify that the negative benefit from such 
contributions is attributed to periods of service in the same way that the gross benefit 
is attributed in accordance with paragraph 70.  Do you agree?  Why or why not? 

We are not convinced that this amendment would achieve the objective of clarifying how 
contributions from employees or third parties should be attributed.  This is because:     

 the proposal could be taken to mean that the negative benefit from employee 
contributions should be attributed on a straight-lined basis if, and only if, the gross 
benefit is straight-lined (on the basis of paragraph 70 of IAS 19).  Under this view the 
need for straight-lining is assessed only on the basis of the gross benefit.     

 alternatively it could be taken to mean that paragraph 70 is applied separately and in 
the same way to the gross benefit and the negative benefit, with the possible 
outcome that one, both or neither is on a straight-lined basis. 

Based on BC7 we believe the former approach reflects the Board’s intentions.  If so we 
suggest that this is stated more explicitly. 

Question 3: other comments 

Do you have any other comments on the proposals? 

We have no other comments.      


